• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalni sud u Zenici

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Statistički izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2019. godinu

    21.01.2020.

    Na stručnom kolegiju Kantonalnog suda u Zenici održanom dana 21.01.2020. godine, prezentovan je Izvještaj o radu za 2019. godinu.

     

    Kantonalni sud u Zenici je u 2018. godini poslove i zadatke vezane za ostvarenje sudijske funkcije obavljao kroz svoje tri (3) organizacione jedinice i to: građansko, krivično i odjeljenje za upravne sporove, dok su ostali poslovi i zadaci obavljani kroz odjeljenje sudske uprave (odsjek za administrativno- tehničke poslove – sudska pisarnica; odsjek za računovodstvo i odsjek za pomoćno- tehničke poslove).

     

    U okviru građanskog odjeljenja odlučuje se, između ostalog, o žalbama protiv odluka općinskih sudova iz građansko- pravne i privredne oblasti i o drugim redovnim i vanrednim pravnim lijekovima, a rješavaju se i zahtjevi za priznanje stranih sudskih odluka.

     

    U okviru krivičnog odjeljenja vrše se poslovi koji se odnose na poslove prvostepenog i drugostepenog suđenja u krivičnim predmetima, zatim ujedinjenje kazne i brisanje osuda, postupci vezani za molbe za pružanje međunarodne pravne pomoći i izručenje okrivljenih i osuđenih lica, postupci za pomilovanje osuđenih lica, poslovi propisani zakonom koji se obavljaju u okviru referata za prethodni postupak i prethodno saslušanje. U okviru ovog odjeljenja vrše se i poslovi koji se odnose na drugostepeni prekršajni referat.

     

    U okviru odjeljenja za upravne sporove odlučuje se o zakonitosti akata kojima organi uprave i službe za upravu u općini i gradu, odnosno privredna i druga društva, ustanove i druga pravna lica koja imaju javna ovlaštenja, rješavaju o pravima i obavezama pojedinaca i pravnih lica u pojedinačnim upravnim stvarima i to prema sjedištu prvostepenog organa, odnosno njegove organizacione jedinice.

     

    Poslovi kojima se obezbjeđuju uslovi za pravilan rad i poslovanje suda obavljaju se u okviru sudske uprave. S ciljem praćenja ažurnosti suda, Odjeljenje sudske uprave je kontinuirano pratilo ažurnost rada suda na svim referatima na način što je vršilo statističko utvrđivanje stanja riješenih i neriješenih predmeta sa kojima je zadužen svaki sudija. Kontinuirano su analizirani izvještaji o realizaciji planova rješavanja predmeta, izvještaji o poštivanju predvidivih i optimalnih rokova, izvještaji o izradi sudskih odluka u zakonom utvrđenim rokovima, kao i različiti izvještaji o pravilnom evidentiranju podataka u CMS-u. Te analize omogućavaju da uprava suda i rukovodioci sudskih odjeljenja na kraju svakog mjeseca znaju koliko je predmeta ostalo neriješeno, na kojim referatima, koliko predmeta je primljeno u rad tokom mjeseca, koliko predmeta je riješeno po svakom sudiji na referatima, na koji način su predmeti riješeni i kvalitet sudskih odluka.

     

    U 2019. godini održano je šest sjednica stručnog kolegija suda, tri opće sjednice,  tri sjednice kolegija predsjednika suda  i po  deset sjednica krivičnog, građanskog i upravnog  odjeljenja.

     

    Na kraju 2018. godine u Kantonalnom sudu u Zenici je bilo neriješenih 813 predmeta. U toku 2019. godine Kantonalni sud u Zenici je zaprimio u rad  3871 predmet (120 predmeta manje nego u 2018. godini), tako da je u 2019. godini u radu bilo ukupno 4684 predmeta. Značajnije smanjenje broja primljenih predmeta u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu je zabilježeno na parničnom referatu (u 2018. godini priliv ovih predmeta je iznosio 1214, dok je u 2019. godini priliv ovih predmeta iznosio 1020 ili za 194 predmeta manje). Na ostalim referatima nije bilo značajnijeg smanjenja broja primljenih predmeta, a ni značajnijeg povećanja broja primljenih predmeta u odnosu na 2018. godinu, izuzev zemljišno-knjižnog referata. Naime, priliv predmeta ovog referata u 2019. godini je u odnosu na 2018. godinu veći za 104 predmeta.

    U 2019. godini na svim referatima je riješeno 3983 predmeta. Procenat svih riješenih predmeta u 2019. godini u odnosu na priliv  u 2019. godini iznosi 102,89 %.

     

    Na dan 31.12.2019. godine, broj neriješenih predmeta  u Kantonalnom sudu u Zenici na svim referatima iznosi 701 predmet. U odnosu na 2018. godinu broj neriješenih predmeta je manji za 112. Kantonalni sud u Zenici je vodio računa o tome da predmete rješava prema starosti inicijalnog akta.

     

    Ostvarena kolektivna norma suda za 2019. godinu iznosi 105,97 %. Kvalitet sudskih odluka za sve predmete  na nivou suda iznosi 90,73 %. Prednji podaci ukazuju na to da se i u 2019. godini nastavio trend dobrih rezultata rada sudija ovog suda kako po ostvarenim prosječnim godišnjim normama, tako i po ostvarenom kvalitetu sudskih odluka. Ovakvim rezultatima rada je prethodilo veliko zalaganje sudija i kontinuirano analiziranje rezultata rada na sjednicama odjeljenja ovog suda u cilju povećanja efikasnosti i kvaliteta sudskih odluka.

     

    Kantonalni sud u Zenici je dana 09.01.2019. godine pod brojem 004-0-SuDp-19-000012  donio Plan rješavanja predmeta za 2019. godinu. Prema 4 kvartalna plana za 2019. godinu za predmete izvršnog, krivičnog, parničnog, prekršajnog, privrednog, upravnog, vanparničnog i zemljišno-knjižnog referata i Plana rješavanja prvostepenih predmeta za 2019. godinu, utvrđena je obaveza rješavanja 2245 predmeta. Na dan 31.12.2019. godine riješeno je 2242 predmeta. Procenat riješenosti najstarijih predmeta iz plana iznosi 99,06 %. Neriješeni predmeti predstavljaju 2 prvostepena krivična predmeta i 1 drugostepeni krivični predmet.

    U planovima rješavanja predmeta proizašlih iz stečaja koji su se sačinjavali na polugodišnjem nivou bilo je 14 predmeta i svi predmeti na dan 31.12.2019. godine su riješeni.

     

    Realizacija planova u ovako visokom procentu je rezultat izuzetnog zalaganja sudija koji su rješavali predmete iz plana, blagovremenog sačinjavanja planova, kontinuiranih analiza realizacije planova na sjednicama stručnog kolegija, sjednicama građanskog, krivičnog i odjeljenja za upravne sporove, kao i blagovremenih aktualizacija mjera koje su doprinosile realizaciji plana.

     

    Prosječno trajanje riješenih 3286 predmeta u 2019. godini iznosilo je 81 dan.

     

    U 2019. godini zaprimljeno je 1917 različitih Su predmeta i svi su riješeni.

     

    Kantonalni sud u Zenici u 2019. godini primio je 68 zahtjeva za slobodan pristup informacijama u kojima su tražene različite vrste informacija na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 32/01 i 48/11). Postupajući po zahtjevima, Kantonalni sud u Zenici je omogućio slobodan pristup informacijama.

     

    U 2019. godini uspješno je realizovan program stručnog usavršavanja sudija, državnih službenika i ostalih zaposlenika preko Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Agencije za državnu službu u Federaciji Bosne i Hercegovine i drugih institucija koje se bave stručnim osposobljavanjem sudija, državnih službenika i ostalih zaposlenika.

     

    Na osnovu odredbe člana 160. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine  u 2019. godini je 12 puta izvršen obilazak pritvorenika u  Odjeljenju pritvora Kazneno popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

     

    Tokom 2019. godine proveden je otvoreni postupak za javnu nabavku radova na sanaciji prostorija Kantonalnog suda u Zenici. Radovi su obuhvatili postavljanje hidro i termoizolacije ravnog krova zgrade sa modernim materijalima koji zajedno sa radovima izvedenim u 2018. godini koji su se odnosili na zamjenu stolarije i postavljanje termofasade kojom je postignuta maksimalna energetska učinkovitost zgrade koja je rezultirala smanjenom potrošnjom električne energije. Nadalje, radovi su obuhvatili i postavljanje parketa sa izolacionim materijalom i zamjenu unutrašnje stolarije, odnosno vrata. Ovi radovi takođe imaju energetski efekat, jer je parket postavljen na betonsku podlogu i povećava toplotnu izolaciju. Radi zaštite imovine izvršeno je ulaganje i u postavljanje vatrodojavnog sistema protivpožarne zaštite, sa izvršenim potrebnim elektroradovima. U sklopu izvedenih radova izvršeno je i kompletno krečenje zgrade suda.Takođe, završeno je ulaganje u postavljanje nove LED rasvjete, tako da je sa ranije izvedenim istim radovima izvršena modernizacija i unificiranje rasvjete u zgradi suda novom LED panel rasvjetom koja štedi energiju. Izvršena je i djelimična obnova opreme suda, prema raspoloživim finansijskim sredstvima.

     Dakle, provedenim predmetnim javnim nabavkama kao i nabavkama koje se odnose na stalne nabavke kancelarijskog, štampanog, higijenskog materijala, tekuće održavanje, goriva, nabavka stručne literature i slično,  Kantonalni sud u Zenici je realizovao Plan javne nabavke za 2019. godinu.

    Procedura prijema novih zaposlenika je vršena na način koji je utvrđen Zaključkom Vlade Zeničko-dobojskog kantona broj: 02-34-18863/16 od 15.11.2016. godine.

     

    Potrošnja kancelarijskog materijala je svedena u okvire neophodno potrebnog. Službena putovanja su svedena na najmanju mjeru. Korištenje službenog fiksnog i mobilnog telefona dozvoljeno je samo u službene svrhe. Kantonalni sud u Zenici se uvijek racionalno ponašao i namjenski trošio odobrena sredstva iz budžeta suda. Uz  sve provedene mjere štednje uspješno se ostvarila funkcija suda. U 2019. godini su izostale poteškoće vezane za neizmirenje finansijskih obaveza za branioce po službenoj dužnosti.

     

    Interne mjere štednje će ostati na snazi i u 2020. godini kako bi odobrenim novčanim sredstvima Kantonalni sud u Zenici mogao uspješno funkcionisati.

     

    Od januara 2016. godine u Kantonalnom sudu u Zenici egzistira Odjel za podršku svjedocima. Odjel za podršku svjedocima je odgovoran, između ostalog, za pružanje psihološke, socijalne i logističke pomoći svjedocima koji se pojavljuju u krivičnim predmetima ovog suda. Primarni cilj je da se obezbijedi odgovarajuća podrška ili pomoć svjedocima za vrijeme i poslije suđenja, te pružanjem profesionalnih usluga izbjegne mogućnost da svjedočenje izazove  dodatne negativne posljedice, nove patnje i traumu potencijalnom svjedoku. Odjel za podršku svjedocima je u 2019. godini imao ukupno 911 različitih intervencija. Pružio je usluge za 112 svjedoka u 24 krivična predmeta.

     

    I u 2019. godini, stručni savjetnik za podršku svjedocima Kantonalnog suda u Zenici je pružao psihološku, emotivnu i druge vidove podrške trumatizovanim svjedocima/žrtvama u krivičnim predmetima koji se procesuiraju pred općinskim sudovima Zeničko-dobojskog kantona. Pružani su i drugi vidovi podrške u okviru poslova vezanih za maloljetne počinioce krivičnih djela.

    Krajem septembra 2019. godine otpočeo je s radom USAID-ov projekat  Pravosuđe protiv korupcije. Kantonalni sud u Zenici je jedan od partnerskih sudova u ovom projektu. Projekat se sastoji od dvije komponente čiji je zajednički cilj borba protiv korupcije. Komponenta 1 ima za cilj unapređenje u procesuiranju i presuđivanju najsloženijih oblika visoke korupcije i organizovanog kriminala u partnerskim  tužilaštvima i sudovima. Zadatak Komponente 2 je sprečavanje pojave korupcije u pravosudnim institucijama.

     

    Kantonalni sud u Zenici je podržao projekat „ Monitoring sudskih procesa u oblasti rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini“ i omogućio  predstavnicama Centra ženskih prava Zenica praćenje sudskih procesa u slučajevima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

     

    Izuzetno dobra saradnja je ostvarena sa Ministarstvom za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog  kantona koje sudu pruža materijalnu podršku kako bi se rad odvijao nesmetano.

     

    Nadalje, dobra saradnja je ostvarena i sa Institucijom Ombudsmana BiH, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Regionalnom advokatskom komorom Zenica, kao i drugim institucijama sa kojima se sud susreće u svom radu.

                 

    U Kantonalnom sudu u Zenici u 2019. godini nisu pokretane interne procedure niti je bilo zabilježenih slučajeva seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja nosilaca pravosudnih funkcija i ostalih zaposlenika suda.

     

    Dakle, Kantonalni sud u Zenici je u toku 2019. godine postigao zapažene rezultate kako u pogledu kvaliteta rada, tako i u pogledu kvantiteta rada. Programom rada suda za 2020. godinu planirano je provođenje aktivnosti s ciljem postizanja organizovanog i profesionalno vođenog suda, normativno uređenog, neovisnog i nepristrasnog, ali i odgovornog suda na koga se sa povjerenjem mogu osloniti građani. Cilj koji ovaj sud želi postići je da se najveći broj drugostepenih građanskih i privrednih predmeta rješava u zakonom propisanom roku.

     

    Posebna pažnja će i dalje biti na predmetima ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, pa će ovi predmeti imati apsolutni prioritet u radu. Sudska uprava će kontinuirano pratiti i unapređivati radne procese, sa ciljem efikasnog korištenja materijalnih i ljudskih resursa.

     

    Istovremeno, vjerujemo da će nadležni organi vlasti i dalje pružati neophodnu materijalnu potporu kako rad suda ne bi bio doveden u pitanje.

     

     

     

     

    Prikazana vijest je na:
    1735 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Statistički izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2019. godinu

    21.01.2020.

    Na stručnom kolegiju Kantonalnog suda u Zenici održanom dana 21.01.2020. godine, prezentovan je Izvještaj o radu za 2019. godinu.

     

    Kantonalni sud u Zenici je u 2018. godini poslove i zadatke vezane za ostvarenje sudijske funkcije obavljao kroz svoje tri (3) organizacione jedinice i to: građansko, krivično i odjeljenje za upravne sporove, dok su ostali poslovi i zadaci obavljani kroz odjeljenje sudske uprave (odsjek za administrativno- tehničke poslove – sudska pisarnica; odsjek za računovodstvo i odsjek za pomoćno- tehničke poslove).

     

    U okviru građanskog odjeljenja odlučuje se, između ostalog, o žalbama protiv odluka općinskih sudova iz građansko- pravne i privredne oblasti i o drugim redovnim i vanrednim pravnim lijekovima, a rješavaju se i zahtjevi za priznanje stranih sudskih odluka.

     

    U okviru krivičnog odjeljenja vrše se poslovi koji se odnose na poslove prvostepenog i drugostepenog suđenja u krivičnim predmetima, zatim ujedinjenje kazne i brisanje osuda, postupci vezani za molbe za pružanje međunarodne pravne pomoći i izručenje okrivljenih i osuđenih lica, postupci za pomilovanje osuđenih lica, poslovi propisani zakonom koji se obavljaju u okviru referata za prethodni postupak i prethodno saslušanje. U okviru ovog odjeljenja vrše se i poslovi koji se odnose na drugostepeni prekršajni referat.

     

    U okviru odjeljenja za upravne sporove odlučuje se o zakonitosti akata kojima organi uprave i službe za upravu u općini i gradu, odnosno privredna i druga društva, ustanove i druga pravna lica koja imaju javna ovlaštenja, rješavaju o pravima i obavezama pojedinaca i pravnih lica u pojedinačnim upravnim stvarima i to prema sjedištu prvostepenog organa, odnosno njegove organizacione jedinice.

     

    Poslovi kojima se obezbjeđuju uslovi za pravilan rad i poslovanje suda obavljaju se u okviru sudske uprave. S ciljem praćenja ažurnosti suda, Odjeljenje sudske uprave je kontinuirano pratilo ažurnost rada suda na svim referatima na način što je vršilo statističko utvrđivanje stanja riješenih i neriješenih predmeta sa kojima je zadužen svaki sudija. Kontinuirano su analizirani izvještaji o realizaciji planova rješavanja predmeta, izvještaji o poštivanju predvidivih i optimalnih rokova, izvještaji o izradi sudskih odluka u zakonom utvrđenim rokovima, kao i različiti izvještaji o pravilnom evidentiranju podataka u CMS-u. Te analize omogućavaju da uprava suda i rukovodioci sudskih odjeljenja na kraju svakog mjeseca znaju koliko je predmeta ostalo neriješeno, na kojim referatima, koliko predmeta je primljeno u rad tokom mjeseca, koliko predmeta je riješeno po svakom sudiji na referatima, na koji način su predmeti riješeni i kvalitet sudskih odluka.

     

    U 2019. godini održano je šest sjednica stručnog kolegija suda, tri opće sjednice,  tri sjednice kolegija predsjednika suda  i po  deset sjednica krivičnog, građanskog i upravnog  odjeljenja.

     

    Na kraju 2018. godine u Kantonalnom sudu u Zenici je bilo neriješenih 813 predmeta. U toku 2019. godine Kantonalni sud u Zenici je zaprimio u rad  3871 predmet (120 predmeta manje nego u 2018. godini), tako da je u 2019. godini u radu bilo ukupno 4684 predmeta. Značajnije smanjenje broja primljenih predmeta u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu je zabilježeno na parničnom referatu (u 2018. godini priliv ovih predmeta je iznosio 1214, dok je u 2019. godini priliv ovih predmeta iznosio 1020 ili za 194 predmeta manje). Na ostalim referatima nije bilo značajnijeg smanjenja broja primljenih predmeta, a ni značajnijeg povećanja broja primljenih predmeta u odnosu na 2018. godinu, izuzev zemljišno-knjižnog referata. Naime, priliv predmeta ovog referata u 2019. godini je u odnosu na 2018. godinu veći za 104 predmeta.

    U 2019. godini na svim referatima je riješeno 3983 predmeta. Procenat svih riješenih predmeta u 2019. godini u odnosu na priliv  u 2019. godini iznosi 102,89 %.

     

    Na dan 31.12.2019. godine, broj neriješenih predmeta  u Kantonalnom sudu u Zenici na svim referatima iznosi 701 predmet. U odnosu na 2018. godinu broj neriješenih predmeta je manji za 112. Kantonalni sud u Zenici je vodio računa o tome da predmete rješava prema starosti inicijalnog akta.

     

    Ostvarena kolektivna norma suda za 2019. godinu iznosi 105,97 %. Kvalitet sudskih odluka za sve predmete  na nivou suda iznosi 90,73 %. Prednji podaci ukazuju na to da se i u 2019. godini nastavio trend dobrih rezultata rada sudija ovog suda kako po ostvarenim prosječnim godišnjim normama, tako i po ostvarenom kvalitetu sudskih odluka. Ovakvim rezultatima rada je prethodilo veliko zalaganje sudija i kontinuirano analiziranje rezultata rada na sjednicama odjeljenja ovog suda u cilju povećanja efikasnosti i kvaliteta sudskih odluka.

     

    Kantonalni sud u Zenici je dana 09.01.2019. godine pod brojem 004-0-SuDp-19-000012  donio Plan rješavanja predmeta za 2019. godinu. Prema 4 kvartalna plana za 2019. godinu za predmete izvršnog, krivičnog, parničnog, prekršajnog, privrednog, upravnog, vanparničnog i zemljišno-knjižnog referata i Plana rješavanja prvostepenih predmeta za 2019. godinu, utvrđena je obaveza rješavanja 2245 predmeta. Na dan 31.12.2019. godine riješeno je 2242 predmeta. Procenat riješenosti najstarijih predmeta iz plana iznosi 99,06 %. Neriješeni predmeti predstavljaju 2 prvostepena krivična predmeta i 1 drugostepeni krivični predmet.

    U planovima rješavanja predmeta proizašlih iz stečaja koji su se sačinjavali na polugodišnjem nivou bilo je 14 predmeta i svi predmeti na dan 31.12.2019. godine su riješeni.

     

    Realizacija planova u ovako visokom procentu je rezultat izuzetnog zalaganja sudija koji su rješavali predmete iz plana, blagovremenog sačinjavanja planova, kontinuiranih analiza realizacije planova na sjednicama stručnog kolegija, sjednicama građanskog, krivičnog i odjeljenja za upravne sporove, kao i blagovremenih aktualizacija mjera koje su doprinosile realizaciji plana.

     

    Prosječno trajanje riješenih 3286 predmeta u 2019. godini iznosilo je 81 dan.

     

    U 2019. godini zaprimljeno je 1917 različitih Su predmeta i svi su riješeni.

     

    Kantonalni sud u Zenici u 2019. godini primio je 68 zahtjeva za slobodan pristup informacijama u kojima su tražene različite vrste informacija na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 32/01 i 48/11). Postupajući po zahtjevima, Kantonalni sud u Zenici je omogućio slobodan pristup informacijama.

     

    U 2019. godini uspješno je realizovan program stručnog usavršavanja sudija, državnih službenika i ostalih zaposlenika preko Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Agencije za državnu službu u Federaciji Bosne i Hercegovine i drugih institucija koje se bave stručnim osposobljavanjem sudija, državnih službenika i ostalih zaposlenika.

     

    Na osnovu odredbe člana 160. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine  u 2019. godini je 12 puta izvršen obilazak pritvorenika u  Odjeljenju pritvora Kazneno popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

     

    Tokom 2019. godine proveden je otvoreni postupak za javnu nabavku radova na sanaciji prostorija Kantonalnog suda u Zenici. Radovi su obuhvatili postavljanje hidro i termoizolacije ravnog krova zgrade sa modernim materijalima koji zajedno sa radovima izvedenim u 2018. godini koji su se odnosili na zamjenu stolarije i postavljanje termofasade kojom je postignuta maksimalna energetska učinkovitost zgrade koja je rezultirala smanjenom potrošnjom električne energije. Nadalje, radovi su obuhvatili i postavljanje parketa sa izolacionim materijalom i zamjenu unutrašnje stolarije, odnosno vrata. Ovi radovi takođe imaju energetski efekat, jer je parket postavljen na betonsku podlogu i povećava toplotnu izolaciju. Radi zaštite imovine izvršeno je ulaganje i u postavljanje vatrodojavnog sistema protivpožarne zaštite, sa izvršenim potrebnim elektroradovima. U sklopu izvedenih radova izvršeno je i kompletno krečenje zgrade suda.Takođe, završeno je ulaganje u postavljanje nove LED rasvjete, tako da je sa ranije izvedenim istim radovima izvršena modernizacija i unificiranje rasvjete u zgradi suda novom LED panel rasvjetom koja štedi energiju. Izvršena je i djelimična obnova opreme suda, prema raspoloživim finansijskim sredstvima.

     Dakle, provedenim predmetnim javnim nabavkama kao i nabavkama koje se odnose na stalne nabavke kancelarijskog, štampanog, higijenskog materijala, tekuće održavanje, goriva, nabavka stručne literature i slično,  Kantonalni sud u Zenici je realizovao Plan javne nabavke za 2019. godinu.

    Procedura prijema novih zaposlenika je vršena na način koji je utvrđen Zaključkom Vlade Zeničko-dobojskog kantona broj: 02-34-18863/16 od 15.11.2016. godine.

     

    Potrošnja kancelarijskog materijala je svedena u okvire neophodno potrebnog. Službena putovanja su svedena na najmanju mjeru. Korištenje službenog fiksnog i mobilnog telefona dozvoljeno je samo u službene svrhe. Kantonalni sud u Zenici se uvijek racionalno ponašao i namjenski trošio odobrena sredstva iz budžeta suda. Uz  sve provedene mjere štednje uspješno se ostvarila funkcija suda. U 2019. godini su izostale poteškoće vezane za neizmirenje finansijskih obaveza za branioce po službenoj dužnosti.

     

    Interne mjere štednje će ostati na snazi i u 2020. godini kako bi odobrenim novčanim sredstvima Kantonalni sud u Zenici mogao uspješno funkcionisati.

     

    Od januara 2016. godine u Kantonalnom sudu u Zenici egzistira Odjel za podršku svjedocima. Odjel za podršku svjedocima je odgovoran, između ostalog, za pružanje psihološke, socijalne i logističke pomoći svjedocima koji se pojavljuju u krivičnim predmetima ovog suda. Primarni cilj je da se obezbijedi odgovarajuća podrška ili pomoć svjedocima za vrijeme i poslije suđenja, te pružanjem profesionalnih usluga izbjegne mogućnost da svjedočenje izazove  dodatne negativne posljedice, nove patnje i traumu potencijalnom svjedoku. Odjel za podršku svjedocima je u 2019. godini imao ukupno 911 različitih intervencija. Pružio je usluge za 112 svjedoka u 24 krivična predmeta.

     

    I u 2019. godini, stručni savjetnik za podršku svjedocima Kantonalnog suda u Zenici je pružao psihološku, emotivnu i druge vidove podrške trumatizovanim svjedocima/žrtvama u krivičnim predmetima koji se procesuiraju pred općinskim sudovima Zeničko-dobojskog kantona. Pružani su i drugi vidovi podrške u okviru poslova vezanih za maloljetne počinioce krivičnih djela.

    Krajem septembra 2019. godine otpočeo je s radom USAID-ov projekat  Pravosuđe protiv korupcije. Kantonalni sud u Zenici je jedan od partnerskih sudova u ovom projektu. Projekat se sastoji od dvije komponente čiji je zajednički cilj borba protiv korupcije. Komponenta 1 ima za cilj unapređenje u procesuiranju i presuđivanju najsloženijih oblika visoke korupcije i organizovanog kriminala u partnerskim  tužilaštvima i sudovima. Zadatak Komponente 2 je sprečavanje pojave korupcije u pravosudnim institucijama.

     

    Kantonalni sud u Zenici je podržao projekat „ Monitoring sudskih procesa u oblasti rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini“ i omogućio  predstavnicama Centra ženskih prava Zenica praćenje sudskih procesa u slučajevima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

     

    Izuzetno dobra saradnja je ostvarena sa Ministarstvom za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog  kantona koje sudu pruža materijalnu podršku kako bi se rad odvijao nesmetano.

     

    Nadalje, dobra saradnja je ostvarena i sa Institucijom Ombudsmana BiH, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Regionalnom advokatskom komorom Zenica, kao i drugim institucijama sa kojima se sud susreće u svom radu.

                 

    U Kantonalnom sudu u Zenici u 2019. godini nisu pokretane interne procedure niti je bilo zabilježenih slučajeva seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja nosilaca pravosudnih funkcija i ostalih zaposlenika suda.

     

    Dakle, Kantonalni sud u Zenici je u toku 2019. godine postigao zapažene rezultate kako u pogledu kvaliteta rada, tako i u pogledu kvantiteta rada. Programom rada suda za 2020. godinu planirano je provođenje aktivnosti s ciljem postizanja organizovanog i profesionalno vođenog suda, normativno uređenog, neovisnog i nepristrasnog, ali i odgovornog suda na koga se sa povjerenjem mogu osloniti građani. Cilj koji ovaj sud želi postići je da se najveći broj drugostepenih građanskih i privrednih predmeta rješava u zakonom propisanom roku.

     

    Posebna pažnja će i dalje biti na predmetima ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, pa će ovi predmeti imati apsolutni prioritet u radu. Sudska uprava će kontinuirano pratiti i unapređivati radne procese, sa ciljem efikasnog korištenja materijalnih i ljudskih resursa.

     

    Istovremeno, vjerujemo da će nadležni organi vlasti i dalje pružati neophodnu materijalnu potporu kako rad suda ne bi bio doveden u pitanje.